De ce Republica Moldova ?

Republica Moldova : țara oportunităților

Situată între România și Ucraina, Republica Moldova beneficiază de o locație geografică privilegiată la porțile Uniunii Europene, la care își propune să adere.

După semnarea, în 2014, a unui acord de asociere de creare a unei zone de liber schimb completă și aprofundată care a permis o puternică dezvoltare a comerțului cu UE, astăzi principalul client și furnizor al țării, Republica Moldova a primit, în iunie 2022, statutul de țară candidată la aderare. La sfârșitul anului 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Această perspectivă este însoțită de o consolidare a ajutorului european, în special pentru a sprijini țara în implementarea unor reforme importante și pentru a-și impulsiona economia și a o face mai atractivă în special pentru investitorii străini.

 

O prezență franceză structurată

 

Cu toate că relațiile comerciale dintre Franța și Moldova sunt stabile și de durată, acestea merită să se dezvolte mai mult. Franța este, în 2023, al 9-lea furnizor și al 18-lea client al țării.

Prezența investitorilor francezi este semnificativă. Franța a fost una dintre primele țări care a investit în Moldova la sfârșitul anilor 1990, în primul rând datorită locului încă important al limbii franceze în țară.

Franța a fost al patrulea investitor străin în Moldova în 2023 după Cipru, România și Țările de Jos, înaintea Germaniei, Austriei și Elveției.

Prezența noastră se bazează pe grupuri internaționale (Orange, Lactalis, Lafarge, Le Bridge Corporation, Timac-Agro - grup Roulier, Whetec International - grup T-Concept, Molsalvia - grup Mane, Up, La Sade - grup NGE), producători de echipamente  precum grupul Bongard sau grupul Bucher-Vaslin și mai mulți antreprenori individuali. Grupul hotelier Accor ese reprezentat de câțiva ani cu două unități, iar o a treia urmează să fie deschisă în curând. Alte grupuri, din domeniul Energiei Regenerabile, BPO sau Retail, sunt interesate de țară și plănuiesc să dezvolte afaceri foarte curând.

Grupate pentru marea najoritate în cadrul CCI FRANȚA MOLDOVA care „instituționalizează” prezența economică franceză în țară, investițiile franceze contribuie la structurarea economiei locale și sunt un factor de atractivitate pentru țară.

CCI FRANȚA MOLDOVA lucrează îndeaproape cu Ambasada Franței și serviciile acesteia pentru a sprijini companiile franceze în proiectele lor de dezvoltare în țară.

Relația bilaterală cu Franța a fost, de asemenea, relansată în mare măsură de la primele vizite ale președintei Maia SANDU la Paris, în 2021, iar în 2024 a fost semnată o foaie de parcurs de cooperare în domeniul economic, identificând viitoare proiecte de dezvoltare între cele două țări.

Agenția Franceză pentru Dezvoltare este, de asemenea, foarte activă în Moldova pentru a sprijini proiecte în sectoarele energetice, managementul resurselor naturale, irigații și transport.

 

Numeroase avantaje

 

Investițiile străine sunt încurajate în special de amplasarea geografică a țării (două zile cu camionul din Franța de exemplu, la 440 de kilometri de București), apropierea de Uniunea Europeană a țării, o resursă umană bine pregătită, muncitoare, adesea multilingvă – mulți vorbitori de limbă franceză. și vorbitori de engleză - și la un cost atractiv (salariu mediu brut lunar în 2024 / Sursa: UNECE: 508 USD în Moldova/947 USD în Bulgaria/1 306$ în România) și prin impozitare avantajoasă. Moldova propune unele dintre cele mai mici impozite din regiune.

În plus, donatorii internaționali susțin numeroase proiecte în țară, oferind mai multe oportunități companiilor franceze.

 

Share this page Share on FacebookShare on TwitterShare on Linkedin
Close

Descoperiți spațiul rezervat membrilor !