Bilantul evenimentului • CAMERA
CCI Franța Moldova rămâne solidă în ciuda crizei
Adunați în Adunarea generală anuală, membrii CCI France Moldova au evaluat pozitiv acțiunile Camerei.
Camera de Comerț și Industrie Franta Moldova și-a desfășurat adunarea generală anuală la 17 iunie 2021, în prezența Excelenței Sale, Pascal LE DEUNFF, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, și Jean-Jacques GUILLAUDEAU, Șeful Serviciului Economic al Ambasadei la Kiev.
Datorită contextului de sănătate încă incert, reuniunea a fost organizată din nou online anul acesta.
Deschisa de președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS, adunarea a fost ocazia de a face bilanțul unui exercițiu 2020 marcat de criza Covid-19.
Anul trecut a fost un an complicat pentru companiile din Moldova, din cauza crizei de sănătate, dar și a secetei, care a dus la o scădere semnificativă a PIB-ului moldovenesc.
Jean-Jacques GUILLAUDEAU a revenit la situația macroeconomică și financiară a țării, indicând că economia moldovenească ar putea găsi rapid calea creșterii, cu condiția ca situația politică a țării să se stabilizeze.
Vigilență asupra climatului de afaceri
Într-adevăr, contextul electoral din Moldova a fost și rămâne încă o sursă de incertitudine.
Camera a rămas foarte atentă la întrebările referitoare la continuarea și accelerarea punerii în aplicare a reformelor încă așteptate de agenții economici, în special a celor referitoare la continuarea îmbunătățirii climatului de afaceri și a dezvoltării concurenței loiale între companiile franceze și străine și actorii economici locali, uneori susținuți de lobby-uri locale.
Lentitudinea în implementarea reformelor structurale este o frână asupra acțiunii întreprinse de Cameră pentru promovarea Moldovei către noi investitori, chiar dacă ajutorul internațional crește în favoarea țării.
Creșterea gradului de sensibilizare a companiilor franceze cu privire la oportunitățile moldovenești
Una dintre prioritățile Camerei, cu ajutorul Ambasadei, este într-adevăr să convingă în continuare noii investitori să se intereseze de țară, să rămână aici și să-și impună expertiza, să se dezvolte în cele din urmă pentru cei care au proiecte importante. Misiunile desfășurate în România și Ucraina în ultimii ani, unde se află multe companii franceze, au început să dea roade și vor fi relansate rapid dacă situația sănătății continuă să se îmbunătățească. Acțiunea comună cu CCI Franța-Rusia este încă planificată, la fel și consolidarea unui acord de relații cu Business France pentru a sprijini mai eficient dezvoltarea comerțului dintre Franța și Moldova.
O vocație consolidată în slujba companiilor
În ciuda contextului dificil din 2020 și începutul anului 2021, Camera și-a demonstrat totuși soliditatea.
Membrii săi i-au rămas fideli și noii membri au fost acceptati: Tecofi (proiectant și producător de supape industriale), Hotel Berd’s, marca MGallery a Grupului Accor și mai recent Cabinetul Bivol, Sochi & Partners.
În 2020 Camera a fost, de asemenea, una dintre cele 8 CCCFI din cele 124 de camere franceze din străinătate, care a cunoscut o creștere a cifrei de afaceri, datorită progresului activității sale de servicii comerciale, care rămâne vocația sa principală.
Activitatea Camerei, la fel ca conturile sale din exercițiul financiar trecut, a făcut obiectul unei prezentări detaliate a directorului său, Adrian CIBOTARU, precum și a trezorierului, Norman LEDOUX.
Buna situatie a Camerei face posibil astfel să se prevadă calm reluarea unei activități mai susținute de îndată ce situația sanitara o va permite.
Această dinamică ar putea fi susținută de relațiile bilaterale dintre Franța și Moldova, la care Ambasadorul Pascal LE DEUNFF a revenit în mare parte în observațiile sale introductive. El a menționat astfel în special progresele înregistrate în negocierea viitoarei convenții fiscale pentru care a fost finalizat și parafat un text, a anunțat lansarea discuțiilor privind încheierea unui acord de securitate socială și a reamintit în cele din urmă perspectivele care ar putea fi oferite prin sosirea Grupului Agence Française de Développement (AFD - Proparco - Expertise France) dacă acest lucru este confirmat.
Consiliul de administrare reînnoit
Adunarea generală a fost deasemenea ocazia, în acest an, de a reînnoi Consiliul de administrare al Camerei pentru perioada 2021-2023.
Dupa o buna mobilizare a membrilor în procedura de vot, actualul consiliu a fost reînnoit, precum și biroul Camerei.
Un nou cenzor, Galina INDOITU, a fost numit pentru anul care vine.
Următorul rendez-vous impoortant al Camerei va avea loc cu ocazia evenimentului de reînceput al anului de lucru, pe 9 septembrie curent.