Bilantul evenimentului • CAMERA
Comunitatea de afaceri moldo-franceză rămâne sudată și pozitivă
In contextul crizei sanitare, Camera a organizat adunarea generală anuală 2020 într-un format inedit.
Evoluția epidemiei de SARS-CoV-2 ramânând preocupantă în Moldova, ca și în toată Europa de altfel, CCI Franța Moldova a luat decizia de a organiza Adunarea sa generală 2020 în format online.
Acesta a avut loc în prezența Excelenței Sale Pascal LE DEUNFF, Ambasador al Franței în Republica Moldova, care a revenit în discursul său de deschidere, pe langă sfaturile de prudență în materie de riscuri sanitare si amenințări teroriste, asupra ultimelor evoluții ale relațiilor bilaterale franco-moldave, și a convenției fiscale în mod special.
Reamintind disponibilitatea sa pentru întreprinderi, Ambasadorul a insistat asupra excelentei relațiilor întreținute între Ambasadă, serviciile sale și Cameră.
Relație salutată deasemenea de Președintele Camerei, Emmanuel SKOULIOS, care a insistat asupra importanței de a putea dispune de o Cameră bilaterală puternică, membră a unei importante rețele internaționale, cea a CCI France International, care permite de a instituționaliza prezența economicăfranceză în țară.
« Camera noastră este, în absența oricărei alte prezențe economice instituționale franceze în țară, un instrument și un partener esențial, alături de Ambasada Franței, pentru a transmite preocupările Dvs », a indicat Președintele. Aceasta este deasemenea « un indicator esențial al importanței prezenței economice franceze în țara, cel de-al 4lea investitor străin în Moldova, dupa Cipru, Olanda și Romania. Este cazul de a o întări și mai mult, lansând cât de curând posibil referențierea de către Business France, dosar asupra căruia am demarat procedurile împreună cu Ambasada și Serviciul economic de la Kiev ».
Mulțumind întreprinderilor pentru sustinerea acordată Camerei, în special în aceasta perioada dificilă, Dl Skoulios a salutat noii membri - Jolly Alon, Oxy Plus, Lacoste si APS. - înainte de a anunța sosirea în Republica Moldova a grupului Accor, cu deschiderea unui prim boutique hotel - actualul BERD'S Hotel - din colectia MGallery începând cu luna ianuarie.
« Este un semnal pozitiv care va contribui pentru ca țara sa devină si mai atractivă. Există încă multe oportunitati pentru alți investitori francezi, în numeroase domenii, asigurări, distribuția specializată, sectorul IT, servicii, dezvoltarea infrastructurii, a energiilor renuvelabile sau a gestionării deșeurilor si multe altele, și le promovăm intens împreună cu Ambasada și serviciile sale « .
Jean-Jacques GUILLAUDEAU, Sef al Serviciului economic de la Kiev, a prezentat la rândul sau evoluția ultimelor date macroeconomice ale Moldovei si ale evoluției relațiilor comerciale bilaterale. Acesta a indicat căsituația macroeconomică si financiară a țării ramâne în general bună, în ciuda crizei sanitare. PIBul Moldovei va scădea totuși probabil în acest an cu 4,5%, dar aceasta scădere este totuși inferioară celei din Ucraina (-7,2%) sau România (-5,2%) vecine. Acesta a insistat asupra necesității pentru autoritățile Moldovei de continua eforturile în vederea ameliorarii climatului de afaceri si a concurenței loiale.
Directorul Camerei, Adrian CIBOTARU a prezentat activitatea Camerei în 2019 și 2020, înainte ca Trezorierul, Norman LEDOUX, să prezinte raportul financiar și bugetul realizat în 2019 și previzional pentru 2020.
Toate rapoartele au fost aprobate în unanimitate, iar Cenzorul Camerei nu a constatat nici o anomalie în documentele, gestiunea și activitatea Camerei.