Business info
INAO și Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova semnează un Memorandum de Înțelegere
INAO și Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova au semnat la data de 4 aprilie 2019, un Memorandum de Înțelegere ce prevede stabilirea unei cooperări în domeniul asistenței tehnice și al reglementării pentru următorii ani.
Marie GUITTARD, Directorul Institutului Național de Origine și Calitate (INAO) din Franța și Gheorghe ARPENTIN, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, au convenit ca cele două instituții să participe în viitor, la programe de colaborare care vor permite schimbul de know-how și de expertiză.
Sectorul vitivinicol din Republica Moldova se află în proces de reorganizare și constituie un pilon economic strategic al țării.
Astfel, acordul semnat la data de 4 aprilie reprezintă oportunitatea de a apropia și partaja tradițiile și culturile franceze și moldovenești în ceea ce privește domeniul viticulturii.
Experții francezii vor veni în Republica Moldova pentru a împărtăși cu specialiștii din țara noastră, experiența lor de consolidare a sistemului ce vizează asigurarea calității produselor vinicole.
Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, cooperarea va fi axată pe dezvoltarea sistemului de Indicații Geografice Protejate (IGP) și de Denumiri de Origine Protejată (DOP). Republica Moldova va învăța din experiența Franței, care este o țară pionier și un exemplu de implementare reușită a acestui sistem.
Gheorghe ARPENTIN, a reamintit că deja de 4 ani Republica Moldova produce vinuri AOP, însă totodată, țara noastră este gata să identifice alte eventuale Indicații Geografice Protejate. Prin urmare, Memorandumul va permite nu numai implementarea eficientă a IGP, ci și dezvoltarea unor asociații de producători cu IGP.
IGP este un sistem care garantează faptul că întreg volumul de struguri din care este fabricat vinul, a fost cultivat într-o singură zonă geografică. În Republica Moldova, există trei zone de acest tip : Ștefan Vodă, Codru și Valul Traian.
Sistemul de Denumiri de Origine Protejată este mai complex, deoarece acesta nu asigură doar faptul că strugurii au fost cultivați într-o anumită zonă, ci și că au fost respectate toate procesele tehnologice caracteristice regiunii alese. AOP și IGP pot fi aplicate nu doar la producția vinicolă, ci și la alte produse alimentare.