Interviu
Pascal LE DEUNFF, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, răspunde la întrebările Camerei
La optsprezece luni de la venirea sa în țară, CCI FRANCE MOLDAVIE a realizat un interviu cu Pascal LE DEUNFF, Ambasadorul Franței în Republica Moldova.
CCIFM : Excelența dumneavoastră, sunteți deja de 18 luni în Republica Moldova. Cum apreciați astăzi, la general, această țară ?
Pascal LE DEUNFF : Timpul trece repede ! Am fost foarte bine primit în RM, unde mă simt bine și unde deja, am foarte mulți prieteni. Le mulțumesc din suflet tuturor celor care, deja de un an și jumătate mă consiliază, mă însoțesc și mă susțin în proiectele pe care realizăm împreună cu echipa Ambasadei.
Percep cu multă intensitate legăturile culturale și lingvistice foarte puternice ce unesc din punct de vedere istoric Moldova de Franța. A fi Francez în RM, înseamnă mai întâi de toate a simți zilnic această legătură emoțională atât de specială și atât de puternică. Eu fac tot posibilul pentru ca această legătură să persiste și pentru ca limba franceză să-și mențină poziția în învățământul public din Republica Moldova. Sper că noile autorități acordă la fel de multă importanță acestei necesități.
Ceea ce m-a preocupat și interesat în egală măsură, încă de la sosirea mea în țară, a fost evoluția situației politice, care este deosebit de complexă în RM. Aflată în vecinătatea Uniunii Europene (UE), Franța își dorește ca Republica Moldova să fie o țară stabilă, democratică și prosperă. Totuși, am trăit noi în acest an unele momente de îngrijorare. Am simțit în cele din urmă o eliberare, după transferul pașnic al puterii care a avut loc în luna iunie. Așadar, aș dori să felicit Republica Moldova și să-i urez succes noii majorități parlamentare și noii echipe a Guvernului ! Franța rămâne unul dintre principalii parteneri politici ai RM, îndeosebi pentru a o susține în implementarea Acordului de Asociere cu UE, pentru a crea un Stat de drept veritabil și pentru a lupta împotriva corupției.
În cele din urmă, văd în RM un potențial extraordinar pentru dezvoltarea economică: nivelul de educație al tinerilor este bun; aceștia cunosc mai multe limbi; mulți dintre ei au talent în matematică și știință, ceea ce le permite să devină ingineri sau programatori foarte buni în industriile de înaltă tehnologie sau în serviciile informatice. În plus, solul este foarte fertil, deci agricultura este, de asemenea, un sector al viitorului.
Sper că noua guvernare a RM va valorifica toate aceste avantaje, va opri emigrarea și va reconstrui un climat de încredere colectivă.
CCIFM : Dezvoltarea relațiilor economice și comerciale între Franța și Republica Moldova face parte din prioritățile dumneavoastră. În opinia dumneavoastră, RM este o țară a oportunităților pentru întreprinderile franceze ?
PLD : Desigur ! Numeroase întreprinderi franceze, care deja au investit în țară și care activează cu succes într-o varietate mare de sectoare în Republica Moldova, sunt un exemplu bun în această privință. Aceste companii joacă un rol important în dinamica economică și comercială pozitivă dintre UE și Republica Moldova.
Franța figurează astăzi printre primii investitori străini în RM, iar noile companii franceze continuă să-și manifeste interesul față de această țară, atât în agricultură și în sectorul agro-alimentar, cât și în domeniul industrial sau în sectorul serviciilor.
De asemenea, perspectivele de creștere economică ale țării și continuarea punerii în aplicare a Acordului de liber schimb cu UE mă fac să fiu sigur de intensificarea schimburilor comerciale moldo-franceze în următori anii.
Dumneavoastră ați constituit un Consiliu economic în cadrul Ambasadei, din care face parte CCIFM și multe alte companii. Care sunt prioritățile și planurile dumneavoastră pentru anul 2019, în ceea ce privește domeniul economic ?
PLD : Consiliul economic al Ambasadei organizează sistematic numeroase întrevederi. Acesta reunește actorii instituționali ai relației economice moldo-franceze (pe lângă mine, consilierul comercial, consilierul agricol și atașatul vamal), Președintele CCIFM, precum și mulți alți directori ai companiilor franceze prezente în RM. Întrevederile ne oferă posibilitatea de a discuta despre situația din RM, despre climatul de afaceri și despre starea generală a relațiilor economice moldo-franceze. De asemenea, acestea ne permit să stabilim anumite obiective comune.
În 2019, continuăm să depunem eforturi pentru inițierea cât mai rapidă a negocierilor în vederea încheierii unei convenții fiscale dintre Franța și Moldova.
Totodată, explorăm oportunitatea de a susține printr-o finanțare de Trezorerie, un proiect de dezvoltare cu un puternic impact economic și social într-un sector de activitate din Moldova, cu participarea companiilor franceze.
Continui demersurile necesare pe lângă autoritățile din RM în vederea susținerii companiilor franceze care încă întâmpină dificultăți în dezvoltarea activităților acestora în RM.
Consilierul agricol menține cooperările existente cu producătorii agricoli moldoveni în ceea ce privește Indicațiile Geografice, îndeosebi pentru sectorul vitivinicol. Acesta lucrează la poziționarea actorilor francezi pe lângă cele mai importante sectoare agricole (horticultură, viticultură) și sectoare emergente (sectoarele bio-organică și bioenergie).
Pentru realizarea acestor planuri, știu că pot conta pe Camera de Comerț și Industrie Franța Moldova, care structurează și animă comunitatea franceză de afaceri și căreia îi mulțumesc.
CCIFM : : Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru companiile franceze interesate de Republica Moldova?
PLD : Le pot spune că noile autorități din RM se dovedesc a fi hotărâte să lupte împotriva corupției și să transforme țara într-un Stat de drept veritabil. Acestea își doresc să dezvolte atractivitatea economică a țării. La fel, există și o oportunitate de dezvoltare aici pentru companiile franceze care intenționează să exporte sau să investească în RM. Ambasada Franței și CCIFM le vor însoți cu competență și energie în demersurile acestora.
Interviu realizat de Adrian GURDIȘ