Analize si Studii • Bilantul evenimentului
Tichetele de masă: studiul care recomandă abandonarea proiectului de impozitare
Camera de Comerț Americană din Moldova, Asociația Businessului European, Asociația Investitorilor din România și CCI FRANȚA MOLDOVA au invitat mass-media la o conferință de presă de prezentare a rezultatelor „studiului privind impactul impozitării tichetelor de masă”.
Îngrijorați de câteva luni de proiectul de impozitare a tichetelor de masă de către autoritățile din R. Moldova, CCI FRANȚA MOLDOVA, în comun cu Ambasada Franței, Camera de Comerț Americană din Moldova, Asociația Businessului European, Asociația Investitorilor din România și-au mobilizat eforturile și resursele pentru a realiza o analiză independentă asupra impactului unei astfel de impozitări.
Rezultatele studiului realizat de compania IData au fost trimise către Prim-ministrul Republicii Moldova, Ministrul Finanțelor și Parlamentul Republicii Moldova, care va lua decizia finala cu privire la proiectul de impozitare.
În același timp rezultatele au fost prezentate de cele 4 asociații la conferința de presă comună, organizată luni 2 decembrie, în prezența reprezentanților companiei Intelligent Data.
Rezultatele studiului nu lasă nicio îndoială și arată că autoritățile din Republica Moldova vor obține un efect opus celui așteptat din impozitarea tichetelor de masă.
În urmă cu 3 luni Parlamentul a decis să modifice tratarea fiscala a tichetelor de masă prin aplicarea cotizațiilor sociale de 24%, care ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2020. Autoritățile prevăd astfel obținerea de venituri bugetare anuale suplimentare de aproximativ 120 de milioane de lei.
Studiul realizat arată opusul, bugetul statului va fi afectat în raport cu ceea ce genereaza astăzi indirect tichetele de masă.
Drept urmare, reprezentanții studiului sugerează ca statul să continue să încurajeze dezvoltarea tichetelor de masă prin menținerea statutului de beneficiu neimpozitat.
Datorită numeroaselor avantaje oferite părților implicate - întreprinderilor, comercianților și angajaților - tichetele de masă vor genera venituri substanțiale în bugetul de stat.
Tichetele de masă stimulează considerabil creșterea vânzărilor legale din sectorul HORECA. De asemenea, acestea prezintă confort alimentar angajaților și contribuie la eliminarea practicii de remunerare la negru.
Studiul recomandă autorităților să evite orice schimbare bruscă a cadrului fiscal care ar putea afecta încrederea investitorilor în economia națională și climatul de afaceri, deoarece ar constitui un semnal negativ pentru investitorii noi.
Aceste argumente au fost de asemenea abordate și de Directorul Camerei, Adrian CIBOTARU, care a amintit de cei doi investitori francezi, lideri mondiali în domeniu, sunt direct afectati și că impozitarea va avea repercusiuni asupra multor alte companii care au a adoptat tichetele de masă.
De câțiva ani, CCIFM a însoțit instalarea acestor companii în Moldova, considerând că tichetele de masă ar putea contribui în mod util la transparența economiei locale și la crearea unei clase de mijloc în țară.
Directorul Camerei a amintit că investitorii francezi și, în general, investitorii străini, au nevoie de predictibilitate și de un cadru de concurență loial și echilibrat între toți reprezentanții, fie din sectorul tichetelor de masa sau cel al cantinelor.
Amintind că autoritățile din Republica Moldova rămân desigur suverane în deciziile lor, Directorul a indicat de asemenea că demersul asociatiilor reprezentative ale mediului de afaceri pentru realizarea acestui studiu de impact s-a dorit a fi unul constructiv.
- Găsiți aici rezultatele studiului cu privire la impozitarea tichetelor de masă.
- Vizualizați conferința de presă